KWAS ASKORBOWY – czyli… Witamina C

W okresie jesienno-zimowym jest o tyle istotna, że wspomaga funkcjonowanie układu odpornościowego i dzięki niej choroba ma łagodniejszy przebieg. Witamina C jest niezbędna w procesie powstawania tkanki łącznej, której zadaniem jest zespalanie tkanek organizmu i usprawnianie transportu składników między nimi.

WŁAŚCIWOŚCI WITAMINY C

Kwas askorbowy pozwala tworzyć kolagen, dzięki któremu rany, złamania oraz siniaki goją się zdecydowanie szybciej, zaś krew szybciej krzepnie. Ma także pozytywny wpływ na serce i układ nerwowy.

Inne właściwości to m.in.: działanie przeciwutleniające, wspomaganie przyswajania żelaza, niwelowanie toksyczności metali ciężkich. Jak widać – ma bardzo szerokie zastosowanie i ogromny wpływ na organizm.

Witaminę C należy dostarczać organizmowi w codziennej diecie. Wiele świeżych warzyw i owoców pozwoli zapewnić odpowiednią dzienną dawkę np. czarna porzeczka, czerwona papryka, kalafior, szpinak, cytryna i pomarańcza. Trzeba jednak pamiętać, że zarówno niedobór witaminy C, jak i jej nadmiar mogą objawiać się skutkami ubocznymi. Dlatego trzeba pilnować zaleceń lekarzy, które są uzależnione od: wieku, płci, miejsca zamieszkania i trybu życia pacjenta.

Lekiem na gardło zawierającym między innymi witaminę C jest Sebidin.