KWAS ASKORBOWY ÔÇô czyliÔÇŽ Witamina C

W okresie jesienno-zimowym jest o tyle istotna, ┼╝e wspomaga funkcjonowanie uk┼éadu odporno┼Ťciowego i dzi─Öki niej choroba ma ┼éagodniejszy przebieg. Witamina C jest niezb─Ödna w procesie powstawania tkanki ┼é─ůcznej, kt├│rej zadaniem jest zespalanie tkanek organizmu i usprawnianie transportu sk┼éadnik├│w mi─Ödzy nimi.

WŁAŚCIWOŚCI WITAMINY C

Kwas askorbowy pozwala tworzy─ç kolagen, dzi─Öki kt├│remu rany, z┼éamania oraz siniaki goj─ů si─Ö zdecydowanie szybciej, za┼Ť krew szybciej krzepnie. Ma tak┼╝e pozytywny wp┼éyw na serce i uk┼éad nerwowy.

Inne w┼éa┼Ťciwo┼Ťci to m.in.: dzia┼éanie przeciwutleniaj─ůce, wspomaganie przyswajania ┼╝elaza, niwelowanie toksyczno┼Ťci metali ci─Ö┼╝kich. Jak wida─ç ÔÇô ma bardzo szerokie zastosowanie i ogromny wp┼éyw na organizm.

Witamin─Ö C nale┼╝y dostarcza─ç organizmowi w codziennej diecie. Wiele ┼Ťwie┼╝ych warzyw i owoc├│w pozwoli zapewni─ç odpowiedni─ů dzienn─ů dawk─Ö np. czarna porzeczka, czerwona papryka, kalafior, szpinak, cytryna i pomara┼äcza. Trzeba jednak pami─Öta─ç, ┼╝e zar├│wno niedob├│r witaminy C, jak i jej nadmiar mog─ů objawia─ç si─Ö skutkami ubocznymi. Dlatego trzeba pilnowa─ç zalece┼ä lekarzy, kt├│re s─ů uzale┼╝nione od: wieku, p┼éci, miejsca zamieszkania i trybu ┼╝ycia┬ápacjenta.

Lekiem na gard┼éo zawieraj─ůcym mi─Ödzy innymi witamin─Ö C jest┬áSebidin.